zondag 23 september 2007

PlannenOp de vooravond van de Grote Deventer - Boekenmarkt (eerste augustuszondag) vindt er elk jaar weer opnieuw een schitterend poëzie - Tuinfeest plaats in de schilderachtige tuinen van het middeleeuwse Klooster van de Overijsselse Hanzestad. Op vier podia leest een keurkorps (meestal toch, af en toe een mindere godheid) aan dichters voor uit eigen werk. In de marge van zo'n evenement is het mogelijk om op een losse, ongedwongen manier contacten te leggen met deze schrijvende soortgenoten. Op dit terrein treed ik rustig en vreedzaam in actie...
Afgelopen jaar ontmoette ik er, tussen pot en pint, het jonge Nederlandse dichterlijke talent MENNO WIGMAN, dit jaar de gezaghebbende poëet, essayist en classicus PIET GERBRANDY. Ik kon ze beiden erg enthousiast maken om naar Kortrijk af te zakken!Vooral rond de figuur van Gerbrandy zou een aantrekkelijk programma te bouwen zijn. Als geen ander is hij op de hoogte van 'de klassieken'. De heropleving van de belangstelling voor deze reuzen is in Nederland grotendeels aan hem te danken. Hij publiceerde de afgelopen jaren over hen wonderlijke boeken. Uitgeverijen sprongen massaal op deze trein.Veel klassieken worden momenteel weer uitgebracht of ontstoft. (Ook Ilja Leonard Pfeijffer, een naam om te onthouden, speelde hier een aanzienlijke rol in).
Toeval of niet, enkele weken later ontmoette ik in Oostende, bij de boekpresentatie van de nieuwe Bernard Dewulf (Het Penhuis 20XI05) de schrijver Luc Devoldere (Het Penhuis 18III07 - interviewer van Geert van Istendael - Ons Erfdeel). Ik sprak hem over mijn ontmoeting met Piet Gerbrandy in Deventer. Onmiddellijk was hij ervoor gewonnen om hem aan de literaire tand te voelen, als het zover zou komen! Gerbrandy/Devoldere op één affiche zou mooi zijn.
Wat dieper in de avond, in datzelfde zomerse Oostende, kwam ik aan de praat met Kamiel Vanhole, de meest - verwaarloosde fijnschrijver van ons taalgebied. Een rustige, bescheiden man die heel ernstig met zijn vak bezig is maar zelden of nooit de media haalt. Ten onrechte natuurlijk. Vanhole geniet vooral erkenning bij de échte literatuurliefhebbers. Een scherpslijper is hij. Een naam die niet zou misstaan op de Penhuis- affiche. Wellicht volgend jaar.
Verder krijgen er ideeën vorm rond themavoormiddagen 'Misdaadliteratuur' en 'Oude Gloriën'.
We houden jullie verder op de hoogte. Beloofd.
Eerst onze nieuwe wintervoorraad boeken aanleggen, met smaak nuttigen en verteren.
Pas daarna dromen van een splinternieuw Penhuisseizoen. (GdV)

Geen opmerkingen: