donderdag 1 november 2007

David van Reybrouck krijgt prijs voor podiumteksten (23/10/2007)

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde heeft haar vijfjaarlijkse prijs voor podiumteksten uitgereikt aan David van Reybrouck. De Bruggeling krijgt € 6.250 euro voor zijn toneeltekst ‘Die Siel van die Mier’ uit 2004.

Van Reybrouck is cultuurhistoricus, archeoloog, schrijver en columnist. In 2002 kreeg hij voor zijn roman ‘De plaag: het stille knagen van schrijvers, termieten en Zuid-Afrika’ de Debuutprijs van Boek.be. In september 2004 werd ‘Die Siel van die Mier’ al onderscheiden met de Taalunie Toneelschrijfprijs.

Indringend verslag

De jury beschouwt ‘Die Siel van die Mier’ als “een indringend verslag over een psychologisch proces dat zich afspeelt tegen de achtergrond van een buitengewoon complexe maatschappelijke context. De oorspronkelijke tekst kan gelezen kan worden als een parabel over de mensenmaatschappij, meer specifiek de maatschappij die zich in koloniaal Afrika gevormd heeft, en over wat die maatschappij met de individuen doet. ‘Die Siel van die Mier’ is als podiumtekst uitzonderlijk omdat hij een goede acteur de gelegenheid geeft om zich in al zijn menselijkheid aan het publiek te tonen. Van Reybrouck bewijst met de tekst dat hij een rasauteur is, die ook het heel eigen idioom van het theater van nature beheerst.”

Eerste laureaat

In 2003 heeft de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde een grondige reorganisatie uitgevoerd van haar in de loop der jaren sterk versnipperde en door verschillende devaluaties aangetaste fondsprijzen. Voortaan wordt uit de gezamenlijke opbrengst van alle fondsen elk jaar één vijfjaarlijkse prijs uitgereikt, afwisselend voor essay, studie van oudere taal, literatuur en cultuur in de Nederlanden, poëzie, proza en podiumteksten. David van Reybrouck is de eerste laureaat van de prijs voor podiumteksten van de Academie in de nieuwe stijl.

Geen opmerkingen: